Fazla Kiloların Sağlık Açısından Riskleri

Aşırı kilolu ve obezite , diyabet , kalp hastalığı ve belirli kanserler dahil olmak üzere birçok sağlık problemini artırabilir . Hamileyseniz, fazla kilo sizin ve çocuğunuz için kısa ve uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu bilgi formu, fazla kilo ve birçok sağlık durumu arasındaki bağlantılara dair daha fazla bilgi verir. Ayrıca normal kilonuza ulaşmanın ve devam ettirmenin, siz ve sevdiklerinizin yaşlandıkça daha sağlıklı kalmasına nasıl yardımcı olabileceğini de açıklar. Aşırı kilolu ve obeziteye ne tür sağlık sorunları vardır? Fazla kilo da dahil olmak üzere birçok sağlık problemi riskini artırabilir
  • Tip 2 diyabet
  • Yüksek tansiyon
  • Kalp hastalığı ve felç
  • Belirli kanser türleri
  • Uyku apnesi
  • Osteoartrit
  • Karaciğer yağlanması hastalığı
  • Böbrek hastalığı.
Çok fazla ağırlığım olup olmadığını nasıl anlarım? İki sayı bilmek riskinizi anlamanıza yardımcı olabilir: vücut kitle indeksi (BMI) skorunuz ve bel bedeniniz cm cinsinden. Vücut kitle indeksi BMI, normal kilolu olup olmadığınızı, aşırı kilolu olup olmadığını veya obeziteniz olduğunu söylemenin bir yoludur. Kilonuzu boyunuza göre ölçer ve bir kategoriye girmenize yardımcı olacak bir puan sağlar:
  • Normal ağırlık: BMI 18,5 ila 24,9
  • Kilolu:  BMI 25 ila 29,9
  • Obezite:  BMI 30 veya daha yüksek
Bel boyutu Bilmeniz gereken bir diğer önemli nokta da belgeniz inç cinsinden. Belinizin etrafında çok fazla yağ olması, vücudunuzun diğer bölgelerinde yağdan daha fazla sağlık riskini artırabilir. 35 inçten daha büyük bir bel boyuna ve 40 inçten daha büyük bir beline sahip olan kadınların obezite ile ilişkili hastalıklar geliştirme şansları daha yüksek olabilir.

Tip 2 diyabet

  Tip 2 diyabet nedir? Kan şekeri düzeylerinin normalin üzerinde olduğu bir hastalıktır. Yüksek kan şekeri, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, inme, amputasyon ve körlüğün başlıca nedenidir. 2009 yılında, diyabet Amerika Birleşik Devletleri’nde yedinci sıradaki ölüm nedeniydi. Bu tür diyabet, en sık görülen diyabet türüdür. Diğer risk faktörleri arasında düşük aktivite seviyesi, zayıf beslenme ve bel çevresinde aşırı vücut ağırlığı sayılabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde, tip 2 diyabet siyahlar, Latinler ve Amerikan Kızılderilileri arasında beyazlardan daha yaygındır. Tip 2 diyabet aşırı kiloya nasıl bağlanır? Diyabetli yetişkinlerin% 87’den fazlası aşırı kilolu veya obezdir. Aşırı kilolu kişilerin bu hastalığı nasıl geliştirdikleri daha açık değildir. Aşırı kilolu olmak, hücrelerin insülin hormonuna dirençli hale gelmesine neden olarak değişmesine neden olabilir. İnsülin, kandan şekeri, enerji için kullanıldığı hücrelere taşır. Bir insan insüline dirençli olduğunda , kan şekeri hücreler tarafından alınamaz ve bu da yüksek kan şekeri ile sonuçlanır. Ek olarak, insülin üreten hücreler kan şekerini normal tutmaya çalışmak için fazladan çalışmalıdır. Bu, bu hücrelerin yavaş yavaş başarısız olmasına neden olabilir. Kilo kaybı nasıl yardımcı olabilir? Tip 2 diyabet için risk altındaysanız , kilo vermek diyabetin başlamasını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olabilir . Eğer tip 2 diyabetiniz varsa, kilo vermek ve fiziksel olarak daha aktif olmak kan şekeri seviyenizi kontrol etmenize ve sağlık sorunlarını önlemenize veya geciktirmenize yardımcı olabilir. Kilo vermek ve daha fazla egzersiz yapmak, aldığınız diyabet ilacı miktarını azaltmanızı da sağlayabilir. Kilo kaybı diyabeti ne kadar önleyebilir veya geciktirebilir? Ulusal Sağlık Enstitüleri, aşırı kilolu olan yetişkinlerde tip 2 diyabetin önlenmesinin yollarını araştırmak için Diyabet Önleme Programı (DPP) adlı büyük bir klinik çalışmayı destekledi. DPP, vücut ağırlığınızın sadece yüzde 5 ila 7’sini kaybetmenin ve haftada 150 dakika boyunca orta derecede yoğun egzersiz (canlı yürüyüş gibi) yapmanın tip 2 diyabetin başlangıcını önleyebildiğini veya geciktirebileceğini buldu.

Yüksek tansiyon

  Yüksek kan basıncı nedir? Kalbiniz her attığı zaman, atardamarlarınızdan kanı vücudunuzun geri kalanına pompalar. Kan basıncı, kanınızın atardamarlarınızın duvarlarına ne kadar sert bir şekilde bastırdığını gösteriyor. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) genellikle hiçbir semptom göstermez, ancak kalp hastalığı, inme ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlara neden olabilir . 120/80 mm Hg’lik bir kan basıncı (genellikle “80’den fazla” 120 olarak adlandırılır) normal kabul edilir. Üst sayı (sistolik kan basıncı) sürekli olarak 140 veya daha yüksekse veya alt sayı (diyastolik kan basıncı) 90 veya daha yüksekse, yüksek tansiyonunuz olduğu düşünülür. Yüksek tansiyon fazla kiloya nasıl bağlanır? Yüksek tansiyon, çeşitli şekillerde aşırı kilolu ve obeziteye bağlıdır. Büyük bir vücut boyutuna sahip olmak, kan basıncınızı artırabilir çünkü kalbinizin tüm hücrelere kan sağlamak için daha fazla pompalaması gerekir. Fazla yağ da kan basıncını düzenleyen böbreklere zarar verebilir. Kilo kaybı nasıl yardımcı olabilir? Sizi normal BMI serisine yakınlaştıracak kilo kaybı , yüksek tansiyonu büyük ölçüde düşürebilir. Diğer yararlı değişiklikler sigarayı bırakmak, tuz azaltmak ve düzenli fiziksel aktivite almaktır. Bununla birlikte, yaşam tarzı değişiklikleri yeterli değilse, doktorunuz kan basıncınızı düşürmek için ilaçlar reçete edebilir.

Kalp hastalığı

  Kalp hastalığı nedir? Kalp hastalığı, kalbinizi etkileyebilecek çeşitli problemleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. En yaygın problem türü, kalbe kan taşıyan bir kan damarı sert ve dar hale geldiğinde meydana gelir. Bu, kalbin ihtiyaç duyduğu tüm kanı almasını engelleyebilir. Diğer problemler kalp pompalarının ne kadar iyi olduğunu etkileyebilir. Kalp rahatsızlığınız varsa, kalp krizi, kalp yetmezliği, ani kardiyak ölüm, anjin (göğüs ağrısı) veya anormal kalp ritminden muzdarip olabilirsiniz. Kalp hastalığı Amerika Birleşik Devletleri’nde önde gelen ölüm nedenidir. Kalp hastalığı aşırı kiloya nasıl bağlanır? Aşırı kilolu veya obez olan kişilerde genellikle kalp hastalığı riskini artırabilecek sağlık sorunları vardır. Bu sağlık sorunları yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve yüksek kan şekerini içerir. Ek olarak, aşırı kilo, vücudunuzdaki tüm hücrelere kan göndermenin daha da zorlaşmasına neden olan kalbinizde değişikliklere neden olabilir. Kilo kaybı nasıl yardımcı olabilir? Kilonuzun yüzde 5 ila 10’unu kaybetmek kalp hastalığınızın gelişme olasılığını azaltabilir. 100 kg ağırlığında olursanız, bu 10 kg az kaybetmek anlamına gelir. Kilo kaybı kan basıncını, kolesterol seviyelerini ve kan akışını artırabilir.

İNME

  İnme nedir? Beyninizin bir kısmına giden kan akışı durduğunda, beyin hücrelerine ölümün neden olduğu bir darbe olur. İskemik inme olarak adlandırılan en yaygın inme tipi, bir kan pıhtısının beyne kan taşıyan bir arteri bloke etmesiyle ortaya çıkar. Hemorajik inme olarak adlandırılan başka bir inme türü, beyindeki bir kan damarının patlamasıyla olur.   İnme aşırı kiloya nasıl bağlanır? Aşırı kilolu ve obezitenin kan basıncını arttırdığı bilinmektedir. Yüksek tansiyon, felçlerin önde gelen nedenidir. Aşırı kilo da yüksek kolesterol, yüksek kan şekeri ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere inme ile bağlantılı diğer problemleri geliştirme şansınızı arttırır. Kilo kaybı nasıl yardımcı olabilir? İnme riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, kan basıncınızı kontrol altında tutmaktır. Kilo vermek kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olabilir. Kolesterol ve kan şekerinizi de iyileştirebilir, bu da inme riskinizi azaltabilir.

Kanser

  Kanser nedir? Kanser, vücudun bir bölümündeki hücreler, kolon gibi, anormal veya kontrolden çıkınca ortaya çıkar. Kanserli hücreler bazen karaciğer gibi vücudun diğer bölgelerine yayılır. Kanser Amerika Birleşik Devletleri’nde ikinci önde gelen ölüm nedenidir. Kanser aşırı kiloya nasıl bağlanır? Bir yetişkin olarak kilo almak, kilo alımı aşırı kilo veya obezite ile sonuçlanmasa bile, birkaç kanser riskini artırır. Aşırı kilolu olmanın kanser riskini nasıl arttırdığı tam olarak bilinmemektedir. Yağ hücreleri, hücre büyümesini etkileyen ve kansere yol açan hormonları salgılayabilir. Ayrıca, aşırı kiloya yol açabilecek yeme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları da kanser riskine katkıda bulunabilir. Kilo kaybı nasıl yardımcı olabilir? Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları kanser riskini azaltabilir. Kilo kaybı da riskleri azaltabilir. Aşırı kilolu ve obeziteye ne tür kanserler bağlanır? Aşırı kilolu olmak, aşağıdaki 5 dahil olmak üzere belirli kanserleri geliştirme riskini artırır :
  • Meme, menopoz sonrası
  • Kolon ve rektum
  • Endometriyum (uterusun astarlanması)
  • Safra kesesi
  • Böbrek
 

Uyku Apnesi

  Uyku apnesi nedir? Uyku apnesi, bir kişinin uyku sırasında bir veya daha fazla solunum duraklaması olduğu bir durumdur. Uyku apnesi olan bir kişi, gündüz uykusuzluktan, odaklanma zorluğundan ve hatta kalp yetmezliğinden muzdarip olabilir. Uyku apnesi aşırı kiloya nasıl bağlanır? Obezite, uyku apnesi için en önemli risk faktörüdür. Aşırı kilolu bir kişinin boynunda saklanan daha fazla yağ olabilir. Bu hava yolunu daha küçük hale getirebilir. Daha küçük bir hava yolu nefes almayı zorlaştırabilir veya yüksek sesle (horlama nedeniyle) ya da solunum kısa süreler boyunca tamamen durabilir. Ek olarak, boyunda ve vücutta depolanan yağ iltihaplanmaya neden olan maddeler üretebilir. Boyundaki iltihap, uyku apnesi için bir risk faktörüdür. Kilo kaybı nasıl yardımcı olabilir? Kilo kaybı genellikle uyku apnesini artırır. Kilo kaybı boyun boyutunu azaltmaya ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.    

Osteoartrit

  Osteoartrit nedir? Osteoartrit, eklemlerinizde ağrı ve sertliğe neden olan yaygın bir sağlık sorunudur. Osteoartrit sıklıkla yaşlanmaya veya yaralanmaya bağlıdır ve çoğu zaman ellerin, dizlerin, kalçaların ve alt sırtın eklemlerini etkiler. Osteoartrit aşırı kiloya nasıl bağlanır? Aşırı kilolu olmak, eklem yaralanması, ileri yaş ve genetik faktörlerle birlikte osteoartrit için risk faktörlerinden biridir. Ekstra ağırlık eklemlere ve kıkırdağa (eklemlerinizde kemiklerin uçlarını örten sert fakat kaygan doku) ekstra basınç oluşturabilir ve bu da yıpranmalarına neden olur. Buna ek olarak, daha fazla vücut yağları olan kişiler, inflamasyona neden olan daha yüksek kan düzeylerine sahip olabilir. Enflamasyonlu eklemler osteoartrit riskini artırabilir. Kilo kaybı nasıl yardımcı olabilir? Aşırı kilolu veya obez olanlar için kilo vermek, osteoartrit gelişme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Vücut ağırlığınızın en az yüzde 5’inin kilo kaybı, dizlerinizdeki, kalçalarınızdaki ve bel bölgenizdeki stresi azaltabilir ve vücudunuzdaki iltihaplanmayı azaltabilir. Osteoartritiniz varsa, kilo vermek belirtilerinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Araştırma ayrıca, egzersizin osteoartrit için en iyi tedavilerden biri olduğunu göstermektedir. Egzersiz ruh halini iyileştirebilir, ağrıyı azaltabilir ve esnekliği artırabilir.

Karaciğer yağlanması

  Yağlı karaciğer hastalığı nedir? Yağlı karaciğer hastalığı , aynı zamanda nonalkolik steatohepatit (NASH) olarak da bilinir, yağ karaciğerde biriktiğinde ve yaralanmaya neden olduğunda ortaya çıkar. Yağlı karaciğer hastalığı ciddi karaciğer hasarı, siroz (skar dokusu) veya hatta karaciğer yetmezliğine yol açabilir. Yağlı karaciğer hastalığı genellikle hafif veya hiç semptom üretmez. Alkolik karaciğer hastalığı gibidir, ancak alkolden kaynaklanmaz ve çok az alkol tüketen veya hiç alkol tüketmeyen kişilerde ortaya çıkabilir.   Yağlı karaciğer hastalığı aşırı kiloya nasıl bağlanır? Yağlı karaciğer hastalığının nedeni hala bilinmemektedir. Hastalık genellikle orta yaşlı, aşırı kilolu veya obez ve / veya diyabetik olan insanları etkiler. Yağlı karaciğer hastalığı da çocukları etkileyebilir . Kilo kaybı nasıl yardımcı olabilir? Yağlı karaciğer hastalığı için spesifik bir tedavi olmamasına rağmen, hastaların genellikle kilo vermeleri, sağlıklı beslenmeleri, fiziksel aktivitelerini arttırmaları ve alkol almamaları tavsiye edilir. Yağlı karaciğer hastalığınız varsa, vücut ağırlığınızı sağlıklı bir aralığa düşürmek, karaciğer testlerini iyileştirebilir ve hastalığı bir dereceye kadar tersine çevirebilir.

Böbrek hastalığı

  Böbrek hastalığı nedir? Kişisel böbrekler filtre kan, idrar haline ekstra su ve atık ürünleri, çıkarma iki fasulye şeklinde organlardır. Böbrekleriniz de vücudunuzun sağlıklı kalması için kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur. Böbrek hastalığı, böbreklerin hasar gördüğü ve gerektiği gibi kanı filtre edemediği anlamına gelir. Bu hasar, vücutta atıkların birikmesine neden olabilir. Sağlığınıza zarar verebilecek başka sorunlara da neden olabilir. Böbrek hastalığı aşırı kiloya nasıl bağlanır? Obezite, diyabet ve yüksek tansiyon riskini artırır, kronik böbrek hastalığının en yaygın nedenleridir . Son çalışmalar, bu risklerin yokluğunda bile, obezitenin kendisinin kronik böbrek hastalığını destekleyebileceğini ve ilerlemesini hızlandırabileceğini düşündürmektedir. Kilo kaybı nasıl yardımcı olabilir? Kronik böbrek hastalığının erken aşamalarındaysanız, kilo vermek hastalığı yavaşlatabilir ve böbreklerinizi daha uzun süre koruyabilir . Ayrıca daha az tuz içeren yiyecekleri (sodyum) seçmeli, kan basıncınızı kontrol altında tutmalı ve kan şekerinizi hedef aralıkta tutmalısınız.

Hamilelik Sorunları

  Hamilelik problemleri nelerdir? Aşırı kilolu ve şişmanlık, hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek anne ve bebek için sağlık sorunları riskini artırmaktadır. Aşırı kilolu veya obez olan hamile kadınlar için risk artmış olabilir. gestasyonel diyabet gelişmesi (hamilelik sırasında yüksek kan şekeri) preeklampsi (hamilelik sırasında yüksek tansiyon), tedavi edilmediği takdirde hem anne hem de bebek için ciddi sorunlara neden olabilir. C-bölümüne ihtiyaç duymak ve sonuçta doğumdan sonra iyileşmek Aşırı kilolu ya da obez annelerin bebekleri çok erken doğma, ölü doğma (hamileliğin 20 haftasından sonra anne karnında ölmüş) ve nöral tüp defektlerine (beyin ve omurilik kusurları) sahip olma riski altındadır. Hamilelik sorunları aşırı kiloya nasıl bağlanır? Aşırı kilolu olan hamile kadınların insülin direnci, yüksek kan şekeri ve yüksek tansiyon geliştirmesi daha olasıdır. Aşırı kilo da cerrahi ve anestezi ile ilişkili riskleri artırır ve şiddetli obezite ameliyat süresini ve kan kaybını artırır. Hamilelik sırasında çok fazla kilo almak hem anne hem de çocuk için uzun süreli etkilere sahip olabilir. Bu etkiler, annenin çocuk doğduktan sonra aşırı kilolu veya şişmanlığa sahip olmasını içerir. Bir başka risk ise bebeğin daha sonra çocuk veya yetişkin olarak çok fazla kilo almasıdır. Hamileyseniz, kilo alımı hakkında genel kurallar için kenar çubuğunu kontrol edin. Hamilelik sırasında sizin için ne kadar kilo almanız gerektiği konusunda sağlık uzmanınızla konuşun. Kilo kaybı nasıl yardımcı olabilir? Aşırı kilolu veya obez iseniz ve gebe kalmak istiyorsanız, önce kilo verme konusunda sağlık uzmanınızla görüşün. Gebe kalmadan önce normal kiloya ulaşmanız, kiloyla ilgili sorunlara yakalanma olasılığınızı azaltabilir. Aşırı kilolu ya da obez olan hamile kadınlar, hamilelik sırasında kilo almayı sınırlama ve fiziksel olarak aktif olma konusunda sağlık uzmanlarıyla konuşmalıdır. Doğum sonrası aşırı kilo kaybetmek, kadınların sağlık risklerini azaltmalarına yardımcı olabilir. Örneğin, bir kadın gestasyonel diyabet geliştirirse, kilo vermek yaşamının sonraki dönemlerinde diyabet geliştirme riskini azaltabilir.

Aşırı kilolu ve şişmanlık ile ilgili sağlık sorunlarımın riskini nasıl azaltabilirim?

  Aşırı kilolu sayılırsanız, vücut ağırlığınızın yüzde 5’inden azını kaybetmek, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabilir. 100 kg ağırlığındaysanız, bu 10 kg kaybetmek anlamına gelir. Haftada 1/2 kilo ve haftada 3 kilo fazla olmayan yavaş ve sürekli kilo kaybı, kilo vermenin en güvenli yoludur. Fiziksel aktivite ile ilgili Federal yönergeler Haftada en az 150 dakika orta şiddette aerobik aktiviteye sahip olmanızı öneririz (bisiklete binme ya da tempolu yürüyüş gibi). Kilo vermek veya kilo vermek için haftada 300 dakikaya kadar aktif olmanız gerekebilir. Ayrıca, haftada en az iki kez kasları güçlendirmek için aktiviteler (şınav veya mekikler gibi) yapmanız gerekir.  
İndirim!
İndirim!
99,00
İndirim!
Etkili Ürün

Erkek Bakım

Tiger 3 Kapsül 10 Lu

175,00
İndirim!
Ücretsiz kargo
399,00

DehaPazarlama

Fazla Kiloların Sağlık Açısından Riskleri” yazısında 3 düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir